OBJEDNÁVKY POSÍLÁME VŽDY V PONDĚLÍ. OBJEDNEJ SI VČAS! 🙃

3 ZÁKLADNÍ STYLY HENNY

Zdobení těla hennou je tradiční v mnoha zemích. Když to zjednodušíme, pak je to pás Severní Afriky, Arábie až po Indii a Indonésii. Všude tam se henna nejčastěji používá při svatebních oslavách. Nevěsta mívá bohatě ozdobené ruce, často paže po lokty, někdy (zvláště v Indii, kde sárí umožní paže odhalit) až k ramenům) a nárty nohou plus kotníky a holeně. Jaké prvky a styly se v jednotlivých zemích používají? Mám tu pro vás 3 základní, ale samozřejmě se mohou vzájemně inspirovat a obohacovat, zejména indická henna podléhá módním trendům.

 

INDICKÝ STYL

V Indii se potkáte s velmi bohatou výzdobou, často zahrnující různá zvířata (pávy, slony, papoušky), předměty (tradiční hudební nástroje, ozdoby) a v posledních letech nabývají na popularitě lidské postavy (portréty svatebčanů, božstev) To vše propojené květy, mřížkami, dekorativními pásy. Typický prvek jsou obloučky na lince, tzv. „humps". Během obřadu svatebčané zaujímají pozice dlaní vzhůru - dávání a přijímání, nejdůležitější dekor je tedy právě na dlaních. Někdy je jednoduchým ornamentem ozdoben i ženich. Nevěsta bývá zdobena profesionální henna malířkou den či dva před svatbou. Menší hennou, obvykle jen dlaně a hřbety rukou jsou ozdobeny matka a budoucí tchýně. Svatební ceremonie začíná tzv. „sangeet", veselou oslavou s hudbou a tancem, během které dostávají „sangeet mehndi" všechny pozvané ženy. To bývají už jen drobné motivy na dlaň či hřbet ruky. 

Svatba3 ivana švarcová baba jagua    indian03    mceclip20

foto Dara Rakovčík

 

MAROCKÝ STYL FESSI

Velmi typický pro oblast v okolí města Fez je tzv. „fessi" styl. Je striktně ornamentální, geometrický, s pevně danými prvky. Rovné dvojité čáry, trojúhelníky, čtverce, kosočtverce jako základ vyplněné jemnějšími detaily. Čárky, „cikcak" zubatá čára, stylizované stromečky, hvězdy... Každý prvek má svou symboliku. Zubatá čára na ochranu, stromek symbolizuje palmu, tedy hojnost, trojúhelník stan - obydlí, rodina. Při malování se postupuje zvnějšku, vymezený prostor se dále dělí a vyplňuje drobnějšími prvky. Pokrytá je celá plocha, nepracuje se zde s vyplněnou ani s prázdnou plochou. Jen čáry. Pro aplikaci henny se v Maroku používá injekční stříkačka.

321043798_947592832878386_5169058179847091744_n    morocco01   mceclip9

foto a henna Fatima Oulad Thami

 

ARABSKÝ STYL

Islám zapovídá zobrazování živých tvorů, v arabském stylu se tedy setkáme pouze s květinami a ornamenty. Ty jsou často výrazné, organicky se vinoucí po ruce, s volným prostorem jako součástí vzoru. Nevěsta při svatebním obřadu sedí s rukama položenýma na kolenou, důležitá část jsou zde na rozdíl od Indie hřbety rukou. Svatební šaty mají dlouhé rukávy, henna tedy obvykle nebývá výše, než mírně nad zápěstí. Tento styl se také nazývá „gulf" podle Perského zálivu, nebo také „khaleeji" - arabsky „záliv". 

355816063_1452422298827222_2331812267154236256_n  

foto a henna Taec Henna

Zpět do obchodu