OBJEDNÁVKY POSÍLÁME VŽDY V PONDĚLÍ. OBJEDNEJ SI VČAS! 🙃

SÓ ALEGRIA - KE KOŘENŮM JAGUA

Setkat se s někým, kdo autenticky pracuje se šťávou z plodů janiby kopinaté (Genipa americana, jagua) a navíc v Praze, se rovná slušné výhře v loterii. A přece se to stalo. Z Brazílie dorazil do Evropy Yubeni z etnické skupiny Huni Kuin z Amazonie, aby nám ukázal, jak on a před ním jeho předkové tento materiál používali. 

 

YUBENI

Yubeni pochází z vesnice Nova Futura ve státě Acre na západě Brazílie. Acre sousedí s Peru a Bolívií. Yubeni je nositelem tradice, léčitelem a hudebníkem. Setkali jsme se kde jinde než v Amazonia Klubu v Praze na Vinohradech, kde jsme si mohli tématicky dát třeba kakao nebo čaj z wayusy. Z portugalštiny do angličtiny tlumočila Rosana Araújo, která taky celou akci na poslední chvíli zorganizovala a patří jí obrovský dík. Na úvod pro naladění se a jako poděkování Matce Přírodě Yubeni zazpíval a zahrál na charango [čarango] - tradiční desetistrunný nástroj ne nepodobný ukulele. A pak, ozdobený korálkovými náramky a čelenkou začal vyprávět o magické rostlině genipapo [dženipapo], jak se jagua v Brazílii označuje. A v jeho rodném jazyce je to „nane”.

 

2_3

 

GENIPAPO

Stromy, plodící bobule s modrající šťávou rostou přirozeně v amazonském pralese. Pro účely barvení těla se sbírají nezralé plody. Ty pak domorodci zpracovávají různými způsoby. Podle Yubeniho je možné plod nastrouhat, vymačkat šťávu a pro aktivaci ponechat nějakou dobu na slunci. Další způsob je uvařit pouze slupku a použít vývar, a do třetice - plody nejprve upéct a pak z nich vymačkat šťávu.  

Šťáva z nezralých plodů barví kůži do modra až modročerna. Tradičně se šťáva nanáší dřívkem omotaným vatou. Má schopnost léčit duchovní i fyzické neduhy . Používá se už u novorozenců na ochranu a posílení odolnosti proti nemocem. Je nezbytná při rituálech, léčení ale i oslavách a festivalech.

 

4_1

 

Šťávu může používat kdokoli, důležitá je ale práce šamanů a šamanek. V portugalštině je to pajé [paže] a majé [maže]. Pajé je léčitel duchovních a fyzických nemocí, majé je léčitelka a vědma. Genipapo (jagua) se používá už při jejich zasvěcení. Pajé a majé používají symboly, aby se spolili se světem duchů. Symboly jsou prastaré ale vznikají i nové. Několik jich nám Yubeni ukázal a mohli jsme si je vyzkoušet.

 

7

 

SYMBOLY

Réva s trny - ochrana

Sokolí oko - pro dobrý zrak i vize, poznání, prosperita

Ocas aligátora - odvaha

Kresba na hřbetě hroznýše královského (jiboia [žiboia]) - mocný symbol pro spojení s duchem pralesa

 

LEGENDA 

Nesměla chybět ani legenda o tom, jak lidé ke stromům a plodům genipapo přišli:

Stalo se to po potopě světa. Nebeský pták vypustil na zemi lejno plné semínek. Ze semínka vyrostl strom, který i díky Matce Přírodě začal plodit magické ovoce. Ovoce našel bojovník. Zakousl se do něj, vytryskla šťáva a potřísnila jeho kůži. Po chvíli si všiml, že jí zabarvila modře. Přinesl tedy plody šamanovi (pajé). Ten na něj ale už čekal s tím, že o zázračném stromu a jeho ovoci snil. Od té doby mají lidé mocnou sílu plodů a šťávy genipapo (jagua) k dispozici.

 

3_2

 

Ptala jsem se Yubeniho, jestli nepovažuje používání jaguy bělochy za kulturní přivlastnění. Odpověděl, že ne. Podle něj je důležitá radost, kterou její užívání přináší. Só alegria! - prostě radost! A já dodám, že velmi důležitý je i záměr a také znalosti kořenů a původu této magické rostliny.

 

HAUX! HAUX!

Na závěr jsme si zatančili jednoduchý kruhový taneček na povzbuzení a dodání energie. Bylo jej potřeba, zpracovat tolik informací dalo zabrat. Rozloučili jsme se pokřikem Haux! Haux! [Hauš! Hauš!] což je výraz pro pozdrav, výraz úcty, vděčnosti a poděkování.

 

Takže Haux! Haux! A třeba zase někdy.

 

P.S. Zajímá tě práce s jaguou? Můžeš se ke mně objednat na pomíjivé zdobení nebo si materiál přímo koupit: https://www.jagua.cz/jagua-2/

 

(Fotky já a Nitai Pada Kamala Das)

5_1

Zpět do obchodu